Dünkü makalemizde JSON’un ne olduğu hakkında ve XML ile JSON arasındaki fark hakkında bilgi verdik. Bugünde XML ve JSON arasındaki farkı gösteren bir örnek yapacağız. Böylece konuyu biraz daha iyi kavrama imkânı bulacaksınız. Daha fazla uzatmadan örneğimize geçelim.
Örnek XML
<sirket> <eleman> <isim>Erdoğan CİN</isim> <brans>Yazılım Mühendisi</brans> <webAdres>www.erdogancin.com</webAdres> </eleman> <eleman> <isim>Seçil DEĞİRMENCİ</isim> <brans>Web Tasarım & Grafiker</brans> <webAdres>www.secildegirmenci.com</webAdres> </eleman> </sirket>
Yukarıdaki örneğin şimdide JSON’ da nasıl yazıldığına bir bakalım.
{ "sirket":[ { "isim":"Erdoğan CİN", "brans":"Yazılım Mühendisi", "webAdres":"www.erdogancin.com" }, { "isim":"Seçil DEĞİRMENCİ", "brans":"Web Tasarım & Grafiker", "webAdres":"www.secildegirmenci.com" } ] }
Gördüğünüz gibi JSON objelerinde elemanlara etiket verme zorunluğu bulunmamaktadır. Bu etiketlerin olmaması dosyanın ortalama %12 daha küçük olmasını sağlamaktadır.
Bence JSON’un sağladığı en güzel avantajı hem metin içinde hem de uygulamalarda kolay okunabilir ve anlaşılabilir olmasıdır.